12. 6. 2010

Duhovne vaje

Osebno spremljane duhovne vaje so šola, učenje, trening, ki izhaja iz vsakdanjega življenja (vse kar sem, vse kar doživljam, čutim prinašam sabo) in se to učenje vrača nazaj v vsakdanje življenje. Na duhovnih vajah se oseba v tišini in zbranosti skozi molitev notranje očiščuje in pripravlja svoje srce, da je bolj razpoložljivo za delo Svetega Duha.

Voditelj duhovnih vaj je spremljevalec, ki posreduje smernice, predvsem pa pomaga udeležencu, da se notranje razpoloži delovanju Svetega Duha. Ustvarja prostor, da se bo Božja beseda lahko učlovečila, utelesila. So milostni čas, ko sodelujemo pri ustvarjanju »prostorja ljubezni«, kjer se prepoznam z Božjim pogledom. To pa je začetek poti, da se pustim ljubiti in oblikovati Jezusu Kristusu, postajam zdravo samozavesten in se približujem temu, kar prinaša notranjo svobodo meni osebno in tistim, s katerimi se družim. So tudi trenutki milosti za dinamično in postopno rast k večji kakovosti življenja z Bogom, kar pomeni tudi k večji kakovosti življenja z bližnjim, s samim seboj.

Cilj duhovnih vaj je, da se udeleženec uči iskati in najti vse večjo združenost z Božjo voljo tako, da jo išče in najde tudi v tistih konkretnih situacijah sredi vsakdanjega življenja, kjer se Božja volja še ni dovolj izražala.

Ob premišljevanju Božje Besede iz Svetega pisma bolj intimno prepoznava Jezusa Kristusa in stopa z njim v osebni odnos – kar je bistveno za krščanstvo.

Vabimo vas na osebno spremljane duhovne vaje v Frančiškovem duhu:
Vipavski Križ, 26. – 31. december 2016: br. Janez Kurbus, br. Mitja Ponikvar, s. Mojca Korošec
Kančevci, 18. – 24. junij 2017: br. Primož Kovač (prijave), s. Polonca Majcenovič, br. Matej Štravs
Kančevci, 27. – 31. oktober 2017: br. Jožko Smukavec, s. Urša Marinčič, br. Matej Nastran